Ελένη Μπράτσου - Echos

(Irida 026)

ĒCHOS είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά της Ελένης Μπράτσου. Καλλιτέχνης με διττή ταυτότητα, τραγουδίστρια ειδικευμένη στην παλαιά μουσική και παράλληλα εθνομουσικολόγος με μακρόχρονη εμπειρία και έρευνα στο πεδίο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου, η Ελένη Μπράτσου έχει αναπτύξει το προσωπικό της φωνητικό ιδίωμα ερμηνεύοντας με συνέπεια και ευαισθησία τη μουσική που επιλέγει.

 

 

Στο δίσκο αυτό παρουσιάζεται μια ανθολογία τραγουδιών που έρχονται από το βάθος του χρόνου, διαγράφοντας έναν περίπλου όπου συναντώνται οι πολιτισμοί της Ελλάδας, της Κύπρου, της Καστίλλης, της Εβραϊκής Ισπανίας, της Προβηγκίας και της Αρμενίας. Το ρεπερτόριο αποτίει φόρο τιμής στον επώνυμο και ανώνυμο βάρδο μέσα από Παραλογές, Σεφαραδίτικες και Αρμένικες Ρομάντζες, Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και λόγια και κοσμική μουσική του μεσαίωνα.

Ο τίτλος ĒCHOS παραπέμπει στην αισθητηριακή έννοια αλλά και στην έννοια του πρώτου, αρχαϊκού ήχου καθώς και στην ονομασία της μεσαιωνικής μουσικής κλίμακας.

Η μουσική και ερμηνευτική προσέγγιση από την Ελένη Μπράτσου και τους εξαιρετικούς μουσικούς που την πλαισιώνουν αναδεικνύει μια κοινή μουσική γλώσσα των φαινομενικά διαφορετικών τραγουδιών που έχουν επιλεγεί: Τραγούδια που αντιμετωπίζονται ως αφηγήματα που διαδέχονται και συμπληρώνουν το ένα το άλλο, δημιουργώντας ένα αισθητικό αποτέλεσμα διαυγές και ονειρικό, άλλοτε εύθραυστο και άλλοτε διαπεραστικό, που σκιαγραφεί μια ποιητική της καθολικότητας του έρωτα.